Thursday, August 1, 2013

resepi almond london



sebelum ni mun ada cakap nak buat kuih rayakan..
jadi first kuih raya yang mun buat ialah almond london
resepi ni mun ambil kat sini 


antara bahan yang diperlukan ialah :
  1. 125 gm gula halus
  2. 250 gm mentega
  3. 1 biji telur
  4. 1 tsp esen vanilla
  5. 50 gm serbuk badam (optional)
  6. 200 gm tepung jagung*
  7. 300 gm tepung gandum (ayak dulu)
  8. 2 sudu tepung beras*
  9. 1 tsp baking powder*(*di ayak bersama)
  10. 200 gm kacang badam 
  11. 50 gm badam cincang (utk hiasan)
  12. +/- 700 gm coklat 



mula2 pukul mentega dan gula bersama2 sehingga kembang
mun guna mixer je..cepat sikit..


resepi, almond london, kuih raya, cara2, buat, almond london,sedap, biskut raya, hot, hari raya,


lepas tu masukkan telur dan esen vanilla dalam adunan tadi
pukul sehingga sebati


resepi, almond london, kuih raya, cara2, buat, almond london,sedap, biskut raya, hot, hari raya,


kemudian masukkan serbuk badam dan kacau


resepi, almond london, kuih raya, cara2, buat, almond london,sedap, biskut raya, hot, hari raya,


ayak tepung jagung,tepung beras dan baking powder bersama2
seterusnya masukkan tepung2 ni kedalam adunan tadi

resepi, almond london, kuih raya, cara2, buat, almond london,sedap, biskut raya, hot, hari raya,


dah sebati..masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit
sehingga adunan menjadi doh..yang ni korang guna tangan je untuk kacau jadi doh


resepi, almond london, kuih raya, cara2, buat, almond london,sedap, biskut raya, hot, hari raya,


lepas tu bolela bentukkan doh tu menjadi bentuk bujur2 dan masukkan badam kedalamnya
sebelum tu..bakar/goreng dulu badam tu supaya lebih ranggup
kalau goreng korang goreng tanpa minyak ye..


resepi, almond london, kuih raya, cara2, buat, almond london,sedap, biskut raya, hot, hari raya,


susun biskut2 tadi diatas dulang yang telah dicalitkan sedikit mentega
bakar pada suhu 200c selama 20minit
ohye..jangan buat besar2 bentuk almod london tu..nanti die menaik..makin besar bentuknye..
mun punye ni memang besar..hahaha

resepi, almond london, kuih raya, cara2, buat, almond london,sedap, biskut raya, hot, hari raya,


bila semua biskut siap dibakar mari kita buat coklat dia pulak..
coklat tu korang cairkan dengan teknik double boil
kacau2 sampai cair

resepi, almond london, kuih raya, cara2, buat, almond london,sedap, biskut raya, hot, hari raya,



teknik double boil tu mcm ni ye..
bawah tu isi air 


resepi, almond london, kuih raya, cara2, buat, almond london,sedap, biskut raya, hot, hari raya, double boil teknik,
sumber google



kemudian korang celupkan biskut korang tu dalam coklat tadi
dan taburkan badam cincang supaya lebih mengancam

resepi, almond london, kuih raya, cara2, buat, almond london,sedap, biskut raya, hot, hari raya,

biarkan dia sejuk sekejap kemudian bole simpan dalam balang


siapppp!!!!!!


resepi, almond london, kuih raya, cara2, buat, almond london,sedap, biskut raya, hot, hari raya,



senang je rupanya buat almond london tapi time gentel2 nak bentukkan dia tu makan masa sikit









18 comments:

Ara Afiq said...

wah sedapnya almond london.

Cik Mun said...

@Ara Afiq nasib baik menjadi..hehehe

redza said...

sedap ni!

adrianna syaz said...

Post sni sikit.heee

heirizalieyana said...

smbil buat kuih raya smpt lgi snap pic,,hehhe btw terliur tgk kuih ni

Normi Nieza said...

waah..bestnya..:)

Diary Ain Syima said...

waaa bestnye . .
pndai mun buat :D
kita kuih raya tnjuk je ><

Norhasniza Khalid said...

sedapnya cik mun oi... boleh mama tery ni..

NANG NOR AZIMAH LONG NADZRI said...

nampak sedap , tapi macam biasa la , malas nak buat....sejak tua ni , dah malas nak makan biskut raya...hohoho

Cik Pensil said...

wah bestnya dapat buat >_<"

nakk

PakcikLie PCL said...

Salam..almond london mmg sedap , npk mudah je nk buat...

thebudoks lee said...

wah sodapnya~

Pykaa Pdott said...

Dah siap . Sdap je tgk . Btw pyka tak pndai nak buat kuih raya . Tp bila tgk mun buat nie rase mcm snang n asa mcm nak cube jgk buat .

✿AINAA ROSEBERRY✿ said...

kuih kegilaan ramai ni.. terernyaaa cik mun!!! boleh try lepas ni.. apapun, jatuh hati ngn header cik mun.. hehehehe

Cik YuYu said...

ala teringin nak buat !

ros_reeza said...

ni lah biskut kegemaran ku. hikhik.. dulu rajin buat ngan mak. bila dah duduk jauh ni, tak dapatlah nak buat ngan mak :(

ekahamira said...

Thank bg tnjuk ajr..

Yun Sing said...

Nak cikit.. hehe