Tuesday, July 9, 2013

resepi: mini pavlova


sekarang ni rajin pulak mun ke dapur..
hahaha
kali ni nak share cara2 buat mini pavlova..
dulu mun pernah cite pasal pavlova kat entry ni..
tapi yang tu kawan mun yang buat..mun makan je..hahaha
kali ni mun cuba buat sendiri pulak..


antara bahan-bahan yang diperlukan :

  1. 4 biji telur (ambil putih telur je)
  2. 3/4 cawan gula kastor( mengikut kemanisan yang korang suka)
  3. 1 sudu teh esen vanilla
  4. 1 sudu teh cuka
  5. 1 sudu besar tepung jagung
  6. whipping cream 
  7. kiwi (sebagai hiasan)



mula2..kita kena buat meringue...nak buat meringue ni..korang masukkan putih telur dalam bekas..make sure xde kuning telur yang menitik masuk dalam putih telur korang..pastikan korang punye mixer or bekas tu bersih dari sebarang habuk,air..menda ni sensitive sikit tau..
korang pukul putuh telur tu sampai kembang cantik..



masukkan gula sikit demi sikit sambil pukul tu..kalau yang pakai hand mixer tu memang lenguh la..kena pengang je sepanjang masa..hoho..pukul je sampai semua gula dah habes masuk dalam putih telur ni..

nak tahu meringue korang jadi ke x...korang angkat mangkuk adunan korang tadi..tonggengkan die..kalau xjatuh/xmenitik/xmengalir itu kirenye meringue korang menjadi dengan jayanya,,ala...macam masterchef celebriti 2 tu..dorang pukul ngan tangan je kot meringue dorang..


dah siap ni..korang ambil mangkuk lain..masukkan tepung jagung,esen vanilla dan cuka..kacau dalam bekas tu..



dah siap kacau..masukkan dalam meringue korang tu..kacau dengan spatula/sudu bese je..xpyah gune mixture..tp mun gune jgak..nmpak x yang mun malas kat situ..hakhak




ambil dulang...lapikkan dengan baking paper..then letak meringue tu kat atas dulang..biasanya letak dalam piping beg..so nak buat bulat2 tu lagi mudah..tp mun pakai letak je dengan sudu..hahaha..dah namenye mini..so korang buat la bulat kecik2 ..tapi jarakkan antara satu sama lain ye..nnti die mengembang sikit..nak senang..korang lukis je bulat2 atas baking paper tu..



panaskan oven korang dulu dalam suhu 200c selama 10 minit then turunkan ke 150c  bila meringue dimasukkan ke dalam oven..bakar selama 1jam 15 minit..tp kalau still berair lembut..korang kena tambah masa lagi..sampai die kekuningan dan crispy..dah masak..jangan keluarkan terus..biarkan die sejuk sekejap dalam tu..korang bukak pintu oven tu sikit..
bile dikeluarkan dia akan jadi macam ni...




sementara tu korang bolela sediakan bahan untuk menghias pavlova korang tadi..mula2..kita sediakan whipping cream..ambil whipping cream tu..dan pukul sampai die kembang..tp jadi terlebih pukul..nanti die akan cair balik..




dah siap..korang sapukan whipping cream ni atas pavlova korang..




then..ambilla buah kesukaan korang untuk menghias pavlova supaya nampak menarik tertarik kau memang debom..mun guna kiwi..nak beli strawberi xmampu..hahaha..




taraaaaaa...siap..letak dalam peti sejuk supaya lebih kawwwwww...







mun rasa better korang kurangkan sikit gula bagi yang xtahan manis or xsuka manis..sebab serius menda ni memang manis..hehehe..


itu je~
selamat mencuba ye..


selamat menyambut ramadhan buat semua muslim dan muslimat..
semoga ramadhan kali ni lebih bermakna dan lebih baik dari sebelum ni..




23 comments:

Mime MF said...

rajinnya...hehe dh lama teringin nk bt pavlova sendiri tp tak pernah tercapai lg..

redza said...

selamat menyambut ramadhan

NANG NOR AZIMAH LONG NADZRI said...

nasib baik tengok bukan bulan puasa...haha
telan air liur la jawabnya...btw , selamat berpuasa dan selamat beramal ibadah :)

BUNDA a.k.a KN said...

dulu bunda ingat bahan pavlova ni byk sgt..rupanya x...tp proses buat nyer nmpk sng tp silap2 skit mngkin x jd kn.. SALAM RAMADHAN..

Budak Kampung said...

nampak mcm sedap...sedap2

LiLy @ MaMaQiStInA said...

Sedapnye...boleh cuba ni..^^

Selamat berpuasa juga buat CikMun..

Azwanie Hisham said...

pandainya awak buat pavlova.. saya makan jerk pandai.. buat x pandai.. muahahaha

zakirasli .. said...

wah, pndai buat :D bleh buat meniaga ni.. dpat duit...

Mohd Ridzwan Abdullah said...

Bagusnya...sedap tgk. Apapun, kerajinan tuh penting. Baru mnjadi nak masak apa2 pun. Gud job.

kacang said...

munn..hantar dekat pnut sikitt..haha..

azman Arsad said...

alamak.. bulan puasa tengok makanan nih.. terliur le pulak

shameel Iskandar said...

pekena waktu bukak puasa nnt mesti bestkan cik mun.

MaMa Rey said...

rajinnya cik Mun..berliur pla tengok hehe..
slmt berpuasa ya cik Mun

E'in said...

mun, ein terliur......

selamat berpuasa yunk...

fazillatul najla said...

Bahan2 palova n sgala recipes inspired by cik epal semua dah beli. Tapi takot nak try. Lagi takot nak try pavlova. Takot x jadik. Wuwuwu. Mun, camne boleh berani ni?? - najla

fazillatul najla said...

ada gak baca pavlova recipe inspired by cik epal, bahan2 semua dah beli. Takot nak try. mun post sal pavlova ni,still takot lagi nak try. Wuwuwu.

fazillatul najla said...

ada gak baca pavlova recipe inspired by cik epal, bahan2 semua dah beli. Takot nak try. mun post sal pavlova ni,still takot lagi nak try. Wuwuwu.

fazillatul najla said...

ada gak baca pavlova recipe inspired by cik epal, bahan2 semua dah beli. Takot nak try. mun post sal pavlova ni,still takot lagi nak try. Wuwuwu.

Zaza said...

baru zaza tahu ni la pavlova..slalu dgr tp xtau apa dia.. =)

Aisyah azizon said...

sedaaappnyaaa~ terliuq tgok kek tu ^^

Haruno Hana 하나 said...

bestnya pavlova! :D

Cik Yaya said...

yaya nak wat tp nth bile ade masa..huhu

Syafiq Ashraf said...

Cik mun saya dah berjaya buat pavlova ikut ajaran cik mun tp saya letak buah cherry sbagai topping...mmg sdp cik mun...thank you...saye mesti buat banyak kali lg...