Wednesday, July 24, 2013

kek pelangi ho ho ho


hahaha..
glamer pulak nama kek mun kali ni..
sebenarnya mun xtahu pon ape nama kek ni..
so mun cipta la nama sendiri..

ayah mun suka kek ni..
sebab rasa die macam susu sikit..dan lembut..
jadi meh kite share cara nak buat kek ni..


antara bahan yang diperlukan ialah :

  1. 5 biji telur
  2. 1 sudu teh esen vanilla
  3. 250g butter
  4. 1 gelas tepung naik sendiri
  5. 1/2 gelas gula
  6. 1/4 susu pekat
  7. susu pekat
  8. 100g horlick
  9. pewarna untuk hiasan



mula2..pukul gula dan butter bersama-sama guna mixer..
pukul sampai kembang..



bila dah kembang..masukkan telur sebiji demi sebiji...masuk satu pukul..masuk satu lagi pukul..sampai telur tu habis..




bila telur dan bahan2 tadi dah dipukul sampai sebati..
korang masukkan esen vanilla pula



then mauskkan tepung naik sendiri
pukul sampai sebati..




kemudian masukkan horlick pulak..
kacau sampai sebati




kemudian masukkan susu pula ye..
kacau sampai sebati jugak...




bila dah sebati..
korang asingkan kepada tiga bekas..kemudian masukkan pewarna pilihan korang setiap bekas tersebut..
kalau korang nak 5 warna..korang asingkan kepada 5 bekas..hehe..
bergantung pada kreativiti korang..




sebelum masukkan dalam bekas untuk dibakar..ambil aluminium foil dan sapukan sedikit butter..
macam ni hah..




lepas tu susunla adunan tadi mengikut kreativiti korang..
mun punye macam ni..heeeeee



panaskan oven 180c tapi bile kek ni dimasukkan turunkan suhu ke 150c
masak dalam masa 50minit..
tapi kalau still xmasak korang tambah la masa ye..




siapppppppp



bole makan time bukak pose nanti..
nak buat die senang je..
tapi nak pastikan dia masak tu macam susah sikit..
hohoho
besela..orang baru nak start belaja baking2 ni...


ape2 pun..
selamat mencuba ye..





6 comments:

NANG NOR AZIMAH LONG NADZRI said...

my favorite masa kecik2 dulu...hehe

Afiqah Adzan said...

Wah sedapnya kek pelangi :)

Azwanie Hisham said...

LAWA MENAWAN DAN MENARIK

redza said...

rajin mun buat kek

Anne Nurain said...

nampak sedap, nak try la nanti. tapi nak letak kat dalam cup kecik.. hehehe..

✿AINAA ROSEBERRY✿ said...

wow!! pandainyaaa buat kek niii... wahh nak try laaa... macam senang tapi entah la time mebuatnya nanti.. terima kasih for the resepi