Friday, September 6, 2013

occupational therapy



mun xpernah rasanya cite pasal course yang mun ambilkan
occupational therapy atau dalam melayunya pemulihan carakerja
merupakan salah satu bidang di dalam sains kesihatan

yang memberikan perkhidmatan pemulihan dan rawatan (terapi)

kepada orang kurang upaya, warga emas, pesakit strok,dan juga pesakit mental

xlupe jugan pesakit kanak2 seperti

autisme, down syndrome, hydroceplus,dyslexia,cerebral palsy.

 OT membantu memulihkan pesakit supaya dapat berdikari semaksimum mungkin

seperti dapat makan sendiri, minum sendiri, pakai baju sendiri, berjalan sendiri



apa itu occupational therapy, ot, occupational therapy, pemulihan carakerja, uitm puncak alam, sains kesihatan,
ini snoezelen room. bilik untuk kanak2 yang kurang daya tumpuan

apa itu occupational therapy, ot, occupational therapy, pemulihan carakerja, uitm puncak alam, sains kesihatan,
ini pun snoezelen room..bilik ni best tau..penuh dengan lampu2 macam ict tu..


apa itu occupational therapy, ot, occupational therapy, pemulihan carakerja, uitm puncak alam, sains kesihatan,
yang ni bilik treatment biasa untuk kanak2..


yang pasti..
mun tak belajar mengurut
yang urut2 tu fisioterapi
orang selalu salah anggap pasal tu =_="



diploma mun dah lulus dengan jayanye..
minggu depan mun dah start kelas untuk degree pulak :)
harap2 mun dapat buat yang terbaik~


apa itu occupational therapy, ot, occupational therapy, pemulihan carakerja, uitm puncak alam, sains kesihatan,
kat tangan mun tu namanya taping
untuk melegakan sakit2 otot2 


ohye..tahun ni mun baru je berumur 21 tahun..
nGeeeee










49 comments:

Aswan Azmy said...

buat degree kat mana Adik mun?

p/s: baru 21 thun kn.,.so..kena panggil adik la..

Izrah Zulkarnain said...

Saya teringin nak keje sbg O.T. Mak saya kata kerja tu bagus, lagipun tak ramai O.T dlm Mesia... :)

Lieya Von Jay said...

mcm best jer mun ^_^

Ayie Abas said...

muda remaja lagi cik mun nih...:)

Kin Naz said...

kiranya bakal ahli fisoterapi la ni yer?? good2, btw good luck yer mun

Cik Mun said...

@Aswan Azmy hahaha..adik pon bole..dekat puncak alam selangor ..

Cik Mun said...

@Izrah Zulkarnain jomla..seronok la jugak belajar..

Cik Mun said...

@Lieya Von Jay seronok jugak sebenarnya..lebih2 lagi kalau layan pesakit mental..memang asyik ketawa je tengok gelagat dorang..

Cik Mun said...

@Ayie Abas hehehe..muda remaja pon dah cukup umur nak kahwin tu :p

Cik Mun said...

@Kin Naz bukan..berbeza dgn fisioterapi ni..hehehe..terima kasih..

Yumida Huda said...

slalu tengok chong wei pakai taping ni masa main badminton

wah..sweet orgnye..gegirl miss mun

selamat menyambung study

done isi tabung Nuffnang kat sini...selamat menabung :)

Budak Kampung said...

comel la dia ni..sweet3 charity je

akmaL said...

21 rupenyee cik mun ni..terasa sy dah tua la pulak..haha :P

Ida Syuhada said...

Ooo macam tu...tq cik mun krn memberi penjelasan serba sedikit. Tp bilik utk kanak2 tu memang cantik dan ceria.

fatin aziz said...

gud luck for degree!!! semoga berjaya..chaiyok3.. saya 3 tahun lagi nak habis..jom kita grad sama2..hahaha

redza said...

selamat menyambung tanggungjawab sebagai pelajar

Ain Syima said...

waa smoga berjaya cik mun . .
btw, saya ingatkan cik mun sama umur ngan saya tak sangka pulak cik mun tua setaun
hehe . .
mesti budak2 suka ngan cik mun kan
kat dlm blog gaya penulisan cik mun sorg yg happy go lucky :)

||aLeaSaRa|| said...

wah mun comel..sweet 21 tu he2...owh abang ipar baru balik dari US sebab dia(tudm)sambung master kat sana.baru kami semua dapat jumpa new baby,down syndrome lahir di sana.

kakak ipar ada sebut tentang OT dan fisioterapi di sana :)

Cik Mun said...

@Yumida Huda aah..selalunye ahli sukan pakai taping tu..hehehe..terima kasih ye..nanti mun klik2 kat sana pulak :)

Cik Mun said...

@Budak Kampung haha..time kasih..malu :$

Cik Mun said...

@akmaL bak kate orang..umur tu hanya nombor :p

Cik Mun said...

@Ida Syuhada aah..sebab xnak bagi budak2 takut..jadi kena la ceriakan bilik2 tu :)

Cik Mun said...

@fatin aziz jom jom :)

Cik Mun said...

@redza terima kasih..doakan mun lulus dengan jayanya :)

Cik Mun said...

@Ain Syima hahaha..budak2 suka buli mun adala..

Cik Mun said...

@||aLeaSaRa|| terima kasih..iye..bagusla..sbb tema rehab tu dapat bantu baby tu utk berjalan,makan nanti :)

asha hana said...

hana pernah masuk sini masa praktikal dekat klinik komuniti. tempat dia cantik tapi pada yang tak biasa tngok akan jadi pening2 lalat. tapi bila tngok kanak2 yang kurang bernasib baik tu sedih jugak. :')

fuzamusa said...

Wah.. point Umur Cik Mun tu yang Fuza nak komen..

Muda trang tang tang lagi na..

nur fadhilah said...

hai, saya fsk jugak hehe, opto :)

deno said...

good luck mun!!!^^

Mizz Aiza (Dunia Kecil) said...

thniah dah dapat diploma.. bagusnya belajar.. mak akak pernah buat urutan tradisional di hospital..

S.K.A said...

ha3..21??? amboi..awat suh pggil akak?? ceh3 =) untg la sape dpat kwen dgn dia..dpt urut free ha3..all the best..study elok2..smoga dipermudahknNya =)

luqman zakaria said...

tahniah2..semoga berjaya dengan degree pulak yer cik mun!

Cik Itah@RRP said...

gud luck for your degree ye mun :)

Mia Liana said...

wahhhh... kena banyak bersabar dengan karenah mereka tu.. ;)

LiLy @ MaMaQiStInA said...

All the best CikMun..
masih muda remaja lagi cik mun ni..:)

Shark Kay said...

owh..
ini upanyer keje cik mun.
mesti kne bnyak bsabar nie..
gud luck cik mun

sha (chirp chirp) said...

waaaah, baru tau pasal bilik tuu. sha pulak yang teruja tengok. best la jurusan mun ni. huhu. all the best!

aisya said...

all the best and good luck ye.. :D

MaMa Rey said...

tahniah mun..:)
gud luck untuk degree mun..

Che Rosliza Che Mat said...

comelnya mun....good luck ya..

zakirasli .. said...

Okay, umur kita sama lah :D

Anonymous said...

boleh tahu tak dlm diploma ni blajar sbjek apa? ada kaitan dgn chemist or physic?

Cik Mun said...

@Anonymous kita akan belajar banyak pasal bio..pasal anatomy badan manusia..chemist xde tp ada sedikit physic..just basic physic..occupational therapy ni berkaitan macam mana kita nak bantu pesakit untuk kembali pada kehidupan normal dorang..

Anonymous said...

Kalau bio C+ ada peluang untuk dpt course ni?

Cik Mun said...

@Anonymous xsure la dik..

Anonymous said...

Masa sekolah, saya ambil Sains Sukan. Tapi tak belajar fizik. Agak2 boleh tak nak mohon course ni?

Cik Mun said...

@Anonymous boleh rasenye..sebab budak teknik yang bukan sains tulen pon ada je masuk kos ni..

Anonymous said...

Kak , saya budak teknikal . dan saya cuma dapat 4A , kimia B+ , fiz dan addmth C . boleh dapat tak kos ni ?