Friday, June 28, 2013

resepi : creampuff nyum nyum



dulu kat sekolah mun minat gile makan creampuff ni..
setiap kali outing mun beli kat kedai kek 
hohoho..
sedap..lebih2 lagi kali kastard die meleleh2 time kita makan..
fuhhhhhh..xingat org dah kalau makan.

memandangkan cik jantung kita suka makan creampuff jgak..
mun pon blaja la buat..
senang je sebenarnye...
even mun yang tunggang langgang kat dapur ni pon rasa senang..
apatah lagi korang yang hebak2 di dapur kan..

antara bahan yang diperlukan
  1. butter 150g
  2. 1 sudu teh esen vanilla
  3. 11/2 tepung gandum yang diayak
  4. 1 cawan air
  5. 4 biji telur


mula2..mun potong butter tu kepada due..senang..semestinya buttercup..
saya nak buttercup..pilihan surirumah..lalalaalala


lepas tu..korang isi butter tu dalam kuali bersama dengan air..tunggu sampai butter tu cair..


cair je butter tu..korang masukkan tepung yang diayak tadi..


kacau sampai tepung tu xmelekat kat kuali..hah..macam ni ye puan puan semua~


dah jadi macam ni..korang padamkan api..angkat tepung ni letak dalam bekas biasa..masukkan 4 biji telur..masukkan satu satu ye..masuk satu kacau..then masukkan satu lagi..kacau..dan seterusnya sampai 4 biji telur tadi habis..


kacau sampai semua telur tu sebati dengan doh tepung tadi...lepas tu masukkan esen vanilla..kacau lagi sampai jadi macam ni..nak tercabut tangan kacau menda ni..


dah siap je..korang bole la masukkan doh tepung ni dalam piping bag dan nozzle..tapi mun guna sudu je..buat bulat2..hahaha..alaskan dulang korang dengan baking paper or aluminium foil..letak sikit butter sebelum korang letakkan  doh2 korang atas loyang tu..

bakar dalam oven dengan suhu 200C selama 25 minit..xpun sampai die perang2..

ok..jom buat inti kastard die plak..
maaf..kali ni xde gamba sebab kastard mun xbrape nak jadi tadi..hahaha


bahan-bahan untuk kastard :
  1. 2 sudu besar tepung kastard
  2. 2 sudu besar tepung jagung
  3. 1 sudu teh esen vanilla
  4. 3 sudu gula (bergantung korang nak manis macam mana)
  5. 2 biji telur
  6. 1 1/2 fresh milk


korang masukkan semua bahan ni dalam periuk..then kacau je sampai die likat...api kena jage,,jangan besar sangat tau..kang xjadi macam mun punye..hahaha..siap je kastard ni..korang isi dalam piping bag tu..
potong sikit creampuff korang tadi .. then sumbatkan sos kastard ni dalam tu..siapppp!!! taburkan sedikit gula untuk bagi die nampak vavavom..and mengancam..hehehe




siap..
boleh makan bersama suami tesayang..opppssss
xde suami..bersama keluarga tersayang..
hehehe
selamat mencuba ye..





10 comments:

redza said...

sedap tu!

Mime MF said...

sedap...!!teringat 1st time mkn creampuff terus meleleh jatuh cinta!!wuhuhu

Syarafi[skyforce331] said...

pergh sedapnyaa...teringin plak nk mkn cream puff :D

BUNDA a.k.a KN said...

assalam,

nampak sedap nih..boleh cube nanti..

azman Arsad said...

dah cuba.. tak jadik.. huhuhu

Cik Pensil said...

nampak mcm senang jek. kena cuba, kena cuba :D

E'in said...

yunk, dapnyeeeeeeeeeee... kasi ein sikit laa...

kacang said...

wahh..rajin nyee cik mun kite niee..kiki..

Sya Chot .. said...

rjinnya mun buat..kalau sya,memng xla..hehe klw blh,nk lgi simple jer..hee nanti blh la bg kt sya yer..he

ros_reeza said...

rajinlah mun buat .. thanx share resipi.