UUTmiIxmzRuCFNxpqA9b3GLXMOU
hye!! welcome to mun territory +Follow | Dashboard

Thursday, July 5, 2012

cara lukis muka doodle simple



hai semua..
dah lame xbuat tutorkan..
kali ni tutor direquest oleh kawan mun..
die nak mun ajar lukis doodle penuh tapi mun ajar muke dulu ye..
doodle ni mun lukis gune software excel..
konfem sume ade kan software excel ni..

firstly korang bukak excel korang


then
click dekat insert tu then choose shape..


untuk melukis doodle..
kita mulakan dengan memilih bentuk bulat untuk bentuk muka..




kemudian pilih lagi satu bentuk bulat sebagai tudung doodle tersebut
dan tekan send to back supaya muka doodle tadi akan berada di hadapan..


seterusnya kita lukiskan mata dengan menggunakan bentuk bulat jgak..
nnti jadi macam ni..



siap je mata..kita lukiskan hidung untuk doodle ni..
untuk hidung..kebiasaannya mun pilih bentuk arc..
dah pilih nnti korang betulkan kedudukan dia sampai jadi macam ni..


untuk melukis mulut pula..
kita pilih bentuk bulat jgak..
nnti jadi macam ni..


dah siap..
untuk warnakan doodle ni
pilih bentuk yang kita nak warnakan kemudian pilih format
shape fill itu adalah untuk warna bahagian dalam..
shape outline adalah warna garisan bentuk tersebut..
biasanya untuk shape outline mun pilih no outline..
hasilnya..


untuk membuang grid2/petak2 kat belakang tu..
korang pergi kat view..then untick kan kat gridlines


then copy gamba korang dan letakkan dalam paint..
tapi bila dah letak kat paint korang xbole nak edit doodle korang dah..
dah siap!!!!



nnti mun ajar macam mane mun buat doodle simple kat atas ni jadi macam ni..




kalau xpaham tanyela..
sebab mun xreti btol bab2 mengajar orang ni..



4 budak comot conteng2:

ainulaqma said...

waaahhh terror nyee.. kalau minx tolong design header boleh x?
-jom dapatkn bawal tone roses. cantik2.. nk borong pon boleh~~http://www.facebook.com/media/set/?set=a.170061179785607.16203.103619356429790&type=3

Nur Aischa said...

assalamualaikum. aisyah tertarik dgn tutorial ni, dah lama tercari2 rupanya dkt excel pun boleh ya :D wahhh comel jea doodle tu. lps ni harap cik mun dpt kongsi lagi tuto ni ya? nanti nak cuba belajar buat. hehe~ nice entri cik mun ;)

shedameor said...

hihiks. comel macam sheda :P

P.A. said...

comelnyeeee...mudah aje rupanya yer...xpe, akak try la wat..btw salam perkenalan yer :)