Tuesday, October 30, 2012

tutorial doodle gune paint sai tool


sekarang ni mun dah mule lukis doodle gune paint sai..
seronok..mule2 tu susahla jgak..sebab mun dah biasa gune excel..
ok..meh nak share macam mane lukis doodle gune paint sai tool ni..
mule2..korang mestila kena  ade paint sai tool software ni dulu..download je..cari kat google..
then bukak korang punye paint sai tool..



  1. mule2 tekan file kat atas tu..
  2. then select new..

  1. nnti die akan kuar macam ni..kat kotak no 1 tu adjust la nak besar mane saiz gamba kite nnti..
  2. pastu klik ok..


  1. lepas tu..korang pilih gamba yang ade kertas ngan pen tu..yang macam arrow tu tunjuk..
  2. nnti die akan kuar vector 1 yang macam no 2 punye arrow tunjuk tu..

  1. pilih curve..
  2. then.. dah bole mule melukis..buat satu garisan untuk muke doodle tu..

  1. lepas kite buat garisan tadi gune curve..pilih edit..yang ade gamba arrow tu. 
  2. kite bole adjust garisan tadi kepada bentuk yang kite suke...


hah..lepas edit2 jadilah bentuk macam ni..ni untuk muke doodle..untuk buat tudung die plak..sama gak macam tadi..kite buat satu garisan kat atas muke ni gune curve..

  1. pilih curve
  2. buat satu garisan atas muke doodle tu..


  1. pilih edit
  2. adjust garisan atas kepala tadi supaya jadi bentuk tudung..macam contoh kat atas tu..

  1. sama je..kite ulang balik step tadi dengan pilih curve untuk buat garisan yang baru..

  1. pastu pilih edit..adjust garisan tadi untuk jadi tudung doodle ni..ikutla kreativiti korang untuk tudung die ni..


  1. lepas tu korang bole la lukis mata,hidung dan mulut die gune curve ye..then tekan edit supaya dapat bentukkan mata,hdung dan mulut doodle ni..
  2. dah siap..jangan lupe save tau..

taraaaaaa..ni doodle kite..

thanks kat mokcik najla sebab dielah yang ajar mun gune paint sai ni..
mun pun xpandai lagi..
still tengah blaja...





10 comments:

redza said...

slmt mencuba bg yg minat dgn doodle nih

kura said...

wah wahh..

hmm. sy bukanlah seorang yg kreatip dan penyabar utk melukis dodol ni. hehehh

shedameor said...

kreatifnya. sheda tak minat lagi nak lukis2 doodle ni.

Izara4eva™ said...

woahh.. da lama niat nk try tpi xpnh try pun.. hehe

helmetputih said...

insyaAllah akan cuba, menarik , thank

Jna marcello said...

wahh hebatt lepasni bole try buat rupa na laksss hihihi

E'in said...

kalau yg xkreatif tu leh jadi ke doodle? hehe

chemay said...

guna paint pun bolehh?
wahhhh
nak try lepas nii
hewww
:)

Chic Na said...

kreatifnya cik mun. kita tak pandai doodle2 ni. huhu..

fazillatul najla said...

hey hey, saya mokcik??